درباره یبوست چه میدانید
یبوست یک بیماری مربوط به سیستم گوارش است،که در آن فرد برای خروج مدفوع با سختی روبرو است .در بیشتر مواردیبوست به دلیل جذب زیاد آب توسط کولونی اتفاق می افتد که آنرا از مواد غذایی به خود میگیرد و باعث میشود، غذا از طریق دستگاه گوارش آهسته تر حرکت کند و وقتی این اتفاق میافتد تخلیه روده ها میتواند بسیار دردناک باشد.در این مقاله،علل اصلی یبوست و نحوه درمان و جلوگیری از آن بررسی میشود.
علت ، درمان و پیشگیری از یبوست
حقایق سریع در مورد یبوست
در این مطلب به برخی از نکات کلیدی در مورد یبوست اشاره میکنیم :
علت یبوست چیست
یبوست به طور کلی زمانی اتفاق می افتد که آب زیادی از مواد غذایی جذب میشود.
علائم بیماری یبوست
هنگام خروج مدفوع با مشکل روبرو میشوندو باعث ایجاد فشار می شود.
مدفوع کمتر از حد معمول میباشد.
و سایر علائم عبارتند از:
معده درد
یبوست چه علائمی دارد
گرفتگی معده
احساس سوزش و تهوع
از دست دادن اشتها
شایع ترین علل یبوست
یبوست زمانی اتفاق میافتد که کولون آب زیادی را جذب کند که به دلیل ضعیف شدن عضلات روده میباشد که حرکات مدفوع را آرام میکند.
1-فقدان فیبر در رژیم غذایی
افرادی که درر رژیم غذایی خود به مقدار کافی از فیبر استفاده نمیکنند،به احتمال زیاد از یبوست رنج میبرند.مهم است غذاهای غنی از فیبر،مانند:میوه ،سبزیجات و دانه های غنی مصرف کنید.فیبر باعث ترویج حرکات روده میشود و از یبوست جلوگیری میکند.غذاهایی که دارای فیبر کم هستند ،عبارتند از:غذاهای پرچرب،مانند پنیر، گوشت و تخم مرغ.
درمان یبوست چگونه است
2- عدم فعالیت فیزیکی
یبوست ممکن است گاهی به دلیل بیش از حد غیر فعال بودن فیزیکی یک فرد رخ دهدکه در بزرگسالان و افراد مسن بیشتر دیده میشود.برای افرادی که در مدت طولانی یا حتی برای چندین روز یا چند هفته رژیم گرفته اند،خطر ابتلا به یبوست به طور قابل توجهی افزایش میابد.برخی از کارشناسان معتقدند که فعالیت بدنی ،متابولیسم بالا راحفظ میکند و فرایند های بدن را کند تر میکند.
3- داروها
داروهای ضد درد (مواد مخدر)
داروهای حاوی کدئین
داروهای ضد افسردگی(آمیتر یپتیلین)
داروهای ضد تشنج
مکمل های آهن دار
داروهای مسدود کننده کانال کلسیم
آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم
و……باعث ایجاد یبوست در فرد میشوند.
چه عواملی باعث ایجاد یبوست می شود
4- شیر
برخی از مردم هنگام مصرف شیر و فراوردهای لبنی با مشکلات هضم و شکم درد و حتی یبوست مواجه میشوند.
5- سندروم روده تحریک پذیر
افرادی که دچار سندروم روده تحریک پذیر هستند،در مقایسه با سایر افراد،بیشتر در معرض یبوست قرار میگیرند.
6- بارداری
در بارداری به علت تغییرات هورمونی و اینکه بزرگ شدن رحم باعث فشرده شدن روده میشود و عبور غذا را کند میکند،احتمال ایجاد یبوست بسیار زیاد است.
7- پیری
هر چقدر سن بالاتر برود،متابولیسم کاهش میابد و فعالیت روده کم میشود.عضلات موجود در دستگاه گوارش کار نمیکنند و به همین ترتیب امکان ایجاد یبوست بالا میرود.
بهترین درمان های یبوست
8- تغییرات در روال روتین زندگی
هنگامی که یک شخصی سفر میکند،روال معمول زندگیش تغییر میکند و به هم میریزدحتی این موضوع میتواند سیستم گوارش بدن را تحت تاثیر قرار دهد و گاهی اوقات منجر به یبوست شود.وقتی وعده های غذایی در زمان های مختلف مصرف میشودساعت خواب تغییر میکند.تمام این تغییرات میتواند خطر ابتلا به یبوست را افزایش دهد.
9- استفاده بیش از حد از مسهل ها
برخی معتقدند که هر فرد حداقل باید یکبار در روز به توالت برود.اما این درست نیست.با این حال زمانی که این اتفاق میافتد برخی مردم خود را با داروهای مسهل معالجه میکنند.لاکتوسیت ها یا همان مسهل ها،در کمک به حرکت روده موثر هستند.با این حال، استفاده از آنها به طور مرتب باعث میشود که بعد از مدت زمان طولانی بی تاثیر باشد و احتیاج به ملین ها با دوز بالاتری داشته باشند تا همان نتیجه سابق را بگیرند که این موضوع برای بدن بسیار مضر میباشد.
ملین ها میتوانند باعث ایجاد عادت شوند که به محض اینکه آنها متوقف شوند،خطر ابتلا به یبوست بوجود میاید.
نوشیدن آب یکی از روش های طبیعی درمان خانگی یبوست می باشد.
10-به موقع و در صورت نیاز به توالت نمیروید
هر چقدر رفتن به دستشویی را به تاخیربیندازید و زمان طولانی تری طی شود،مدفوع خشک تر و سخت تر میشود.( شدت یبوست افزایش می یابد).
11- به اندازه کافی آب نمی نوشید
اگر در حال حاضر دچار یبوست شده اید ،نوشیدن آب نمیتواند آن را تسکین دهد. اما قبل از مبتلا شدن به آن ، با نوشیدن آب کافی میتوانید خطر ابتلا به یبوست را کاهش دهید.همچنین بسیاری از نوشابه ها و مایعات حاوی کافئین میتوانند آب بدن را کم کنند و باعث یبوست شوند.
12- مشکلات روده بزرگ یا راست روده بودن
تومورها میتوانند فضاها را فشرده یا محدود کنند و باعث ایجاد یبوست شوندهمچنین این مشکلات باعث زخم در بافت نیز میشوند و یبوست را بیشتر میکند.
برای درمان یبوست چه کنیم
13- برخی بیماریها و شرایط
بیماریهایی که تمایل به کم کردن سرعت حرکت مدفوع از طریق روده بزرگ و راست روده را دارند .و با انسداد،باعث یبوست میشوند.
موارد دیگر عبارتند از:
اختلالات عصبی ؛مانند MS ،بیماری پارکینسون،سکته مغزی که مکن است، منجر به یبوست شود.شرایط غدد درون ریز و متابولیک؛اوره،دیابت،هیپرکلسمی،کنترل ضعیف گلیکو زومی،و کم کردن تیروئید.
بیماریهای سیستیک:
این ها بیماری هایی هستند که بر تعدادی از اندام ها و بافت ها و یاکل بدن تاثیر میگذارند.
سرطان:
در افرادی که مبتلا به سرطان هستند،عمدتا به دلایل درد وشیمی درمانی،احتمال یبوست زیاد میباشد.
رفتار:
در اکثر موارد،یبوست بدون درمان و یا بدون اینکه خطر اینکه سلامتی را تحت تاثیر قرار دهد،از بین میرود.در یبوست های مکرر، ممکن است با تغییر سبک زندگی و یا انجام تمرینات بیشتر و افزایش فیبر در مواد غذایی و نوشیدن آب بیشتر، باعث کاهش و درمان یبوست شوند.
ملین ها OTC:
از این ملین ها فقط به عنوان آخرین راه حل استفاده کنید.
تحریک کننده ها:
باعث می شود که عضلات بطور ریتمیک به روده متصل شوند.مانند:senokot, Dulcolax, Correctol.
روان کننده ها:
این ها کمک می کنند تا حرکات کولون به راحتی کاهش یابند.
نرم کننده مدفوع:
این ها مدفوع را مرطوب و شل می کنند.نرم کننده های مدفوع مانند:Surfok و Colace .
مکمل های فیبر:
این ها شاید امن ترین مواد معدنی باشند .آنها نیز مشتقات فراوانی دارند که عبارتند از:Fiberconو Citrucel و Konsylو همراه آنها باید مقدارزیادی آب مصرف کرد.
اسموتیک:
این ها باعث تسهیل حرکت مایعات از طریق روده ی بزرگ می شوند.مانند:Cephulac, Miralax, Sorbital.
ملین های سالین:
اینها آب را به داخل روده وارد می کنند و حاوی منیزیم نیز هستند.جراحی کردن و برداشتن بخشی از کولون، بعنوان آخرین راه حل انجام می شود.در این روش بخش هایی از اسفنکتر مقعد یا رکتوم که باعث یبوست می شود، نیز قطع می شود.
درمان یبوست
روش درمان براساس علت یبوست تعیین میشود. در ابتدا باید رژیم غذایی این افراد اصلاح شود. در صورتی که جواب مناسب گرفته نشد، از داروهای ملین و به ترتیب از داروهای بی ضرر، کم ضرر و داروهای محرک شروع میکنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. البته تمام بیماران نیازمند مصرف دارو نیستند. در صورت امکان قطع داروهایی که منجر به یبوست میشود از راههای درمان است. درمان کمکاری تیروئید و سایر بیماریها باید انجام شود.
برخی از ملینهای معروف عبارتند از هیدروکسید منیزیم، روغنهای معدنی مانند پارافین، داروهای گیاهی مانند سنا، سی لاکس و پسیلیوم، ملینهای اسموتیک مانند لاکتولوز، بیزاکودیل و روغن کرچک.
راههای درمان طبیعی یبوست
همانطورکه می دانید زمانی که راههای درمان طبیعی بیماری به میان می آید هدف استفاده از خوراکی ها و دمنوش های طبیعی است که به صورت جامع در چندیدن بخش با انها آشنا خواهید شد.
1- افراد مبتلا به یبوست که مشکل زمینه ای مانند انسداد روده ندارند، شب ها مقداری انجیر را در آب خیس کنند و صبح ناشتا این انجیرها را همراه آب آن بخورند. این کار کمک زیادی به رفع یبوست و سهولت دفع خواهد کرد. با این حساب، عادت غذایی شما خواننده محترم برای رفع یبوست، خوب است و در درازمدت مشکلی برایتان ایجاد نخواهد کرد.
2- نوشیدن شربت خاکشیر قبل از صبحانه می تواند به رفع یبوست و جوش های صورت کمک کند و نوشیدن دمکرده گل گاو زبان قبل از خواب می تواند مثل یک داروی آرامبخش عمل کند.
3 - خوردنِ سبزی و میوه در حدِ نرمال باعثِ متخلخل شدنِ مدفوعِ شما خواهد شد. سعی کنید دستِ کم سه بار در هفته را سبزی مصرف کنید. با غذا یا بصورت لقمه با نان. همچنین عادت کنید که پس از هر سه وعده غذا(صبخانه، ناهار، شام)، یکی دوتا میوه بخورید
4- پس از خوردنِ چیزهایی که یبوست می آورند، مانندِ ماکارونی، انار و دانه ی انار، مواد فلفل دار و تند، استعمال تریاک یا مشروبات الکلی، کشک، دوغ، دمپختی، کاکائو و قهوه (بمقدار زیاد) و.. حتما سبزی، شیر و آب فراوان مصرف کنید
- اگر هم یبوست مزاج هستید یا سنگ کیسه صفرا دارید، می توانید صبح ها دو قاشق روغن زیتون را همراه آب یک لیموی کامل میل کنید.
6- مخلوط یک قاشق غذاخوری خاکشیر، نصف لیوان آب جوش و دو حبه قند یا معادل آن شکر است. این شربت تقریبا برای تمام مزاج ها مناسب است، به خصوص برای افرادی که شکم شان سخت کار می کند.
7- سبوس برنج درمانی بی ضرر برای یبوست های بدون علت مشخص.یک فوق تخصص گوارش و کبد با بیان اینکه «یبوست از شایع ترین مشکلات گوارشی است که افراد در سنین مختلف را درگیر می کند»، گفت:«سبوس برنج و سبوس سایر غلات محتوی فیبر فراوان هستند و به عنوان یک درمان ساده و بی ضرر یبوست هایی که علت مشخصی ندارند مطرح است.»
8-اگر یبوست خیلی شدید باشد از ترکیب 5 واحد روغن بادام شیرین+2 واحد عسل روزی 2 قاشق غذاخوری استفاده کنید.
9- انواع سیر، موسیر و والک از جمله گیاهان ضد یبوست می باشند و کسانی که به طور دائمی مقدار کمی سیر، موسیر یا والک با غذای خود میل کنند، کمتر مبتلا به یبوست می شوند. برگ های تازه والک را می توان به همراه جعفری مانند سبزی خوردن تازه با غذا میل کرد. موسیر را می توان خشک کرده و به صورت پودر در غذا مصرف نمود.
همچنین بخوانید:
- درمان سریع “جوش صورت” و آکنه
- آداب و رسوم بختیاری در حال فراموشی است
- سریعترین روش پخت “لازانیا” در فر و بدون فر
10- تخم شنبلیله برای یبوست مفید است. تخم شنبلیله را می توانید برای مدت ها نگهداری کنید، بدون آنکه خراب یا فاسد شود. اما اگر آن را بکوبید و به صورت پودر در آورید، پس از چند روز بو گرفته و خراب می شود. بنابراین اگر می خواهید از تخم شنبلیله برای رفع یبوست استفاده کنید، مقدار کمی از آن را کوبیده و سه وعده در روز، صبح، ظهر و شب و در هر بار یک قاشق مرباخوری از این پودر میل کنید. می توانید این پودر را به کمک آب میل کنید.
11- دمکرده گل سرخ(محمدی) روزی یک لیوان هم به عنوان یک داروی ملین میتوان استفاده کرد.
درمان دارویی یبوست
پودر پسیلیوم ساده ترین و کم عاضه ترین داروی رفع یبوست است که به صورت فیبر عمل کرده و می تواند در دوره بارداری نیز استفاده شود.
دسته دوم داروهایی هستند که با خاصیت اسمزی باعث نشت آب به روده می شوند، مثل شربت منیزیم و لاکتولوز.
دسته سوم داروهای محرک روده مثل برگ سنا، بیزاکودیل و روغن کرچک است. این داروها بهتر است در خط آخر درمان یبوست مصرف شوند.
منبع : funforyou
- شنبه ۱۶ فروردين ۹۹
- ۰۸:۰۷